Nieuwsbrief april 2023

Nieuwsbrief april 2023

Effectief    |    Evenwichtig    |    Eigentijds

Voor Directie en HR

Op landelijk niveau een stem geven aan de specifieke posities van WOR-bestuurders én hen te inspireren hoe medezeggenschap ook anders kan…..dat is nogal een ambitie!

En toch…

….toch heb ik daar de eerste stap toe gezet. En wel door de oprichting van de Stichting Medezeggenschapsplatform voor Directie (en HR hoort daar natuurlijk ook bij!) Afgekort: MZPD.

Twee jaar geleden richtte ik het Medezeggenschapsplatform al op als LI groep. Vanuit de frustratie dat in de medezeggenschapspraktijk het bestuurdersperspectief vaak onderbelicht blijft. Maar zoals het soms gaat, was de tijd nog niet rijp genoeg om het platform écht leven in te blazen.

Met het organiseren van de bijeenkomst “Leiderschap en strategische medezeggenschap” afgelopen 30 maart a.s. is gebleken dat de tijd nu wél rijp is. Op landelijk niveau hebben namelijk zowel de Sociaal Economische Raad als de Nederlandse Vereniging voor Commissarissen en Directeuren
dit thema als speerpunt en vertelde zij hierover tijdens de bijeenkomst. Het waarmaken van mijn ambitie komt op die manier wel heel dichtbij!

Tegelijkertijd kan ik dit niet zonder jullie. Ik probeer het bestuurdersperspectief een stem te geven en te faciliteren dat dit op landelijk niveau gehoord wordt. Jullie input is daarin essentieel. Houd daarom de agenda goed in de gaten voor interactieve webinars/inspiratietalks en ronde tafel gesprekken. En wil je pro-actief al met me sparren, neem gerust contact met me op.

Sonja Kroeke

It always seems impossible, until it’s done – Nelson Mandela

Wrap-up ‘Leiderschap en strategische medezeggenschap’

Ben jij nieuwsgierig naar:

  • wat het verschil is tussen strategische medezeggenschap en ‘gewone’ medezeggenschap?
  • waarom dit een vereiste is voor een wendbare organisatie?
  • op welke manier je vanuit leiderschap deze beweging in gang kunt zetten?

Dit is een korte wrap up van de bijeenkomst:

Strategische medezeggenschap verschilt in en in van betrokkenheid van de OR. Je bespreekt met de OR de grotere thema’s zoals digitalisering, energietransitie, inclusie. Maar ook de #strategie van de organisatie want dat is uiteindelijk de kapstok waar de voorgenomen besluiten voor een groot deel uit voortvloeien.

Met als doel om te kunnen organiseren op je ” zonder gedoe (uit het boek Organiseren op je voorvoeten van Mark Nijssen).

Vanuit effectief leiderschap (omgevingsbewustzijn, stijlflexibiliteit en zelfreflectie) kun je een op medezeggenschap formuleren (welke toegevoegde waarde heeft de OR voor onze organisatie, op welke manier werkt het weer als een tandwiel in een groter geheel?)

Aan de hand van de 3 V’s (Verbinding, Vormgeving en Vaardigheden en kennis) kun je een inschatting maken van de staat van de medezeggenschap en daar concrete acties aan verbinden.

Agenda

11-05-2023: Inspiratietalk “Leiderschap en strategische medezeggenschap in 3 stappen’ (online)
13-06-2023: Ronde tafel MZ dynamics (online, beperkte plaatsen)
Najaar: Executive Masterclass (sonja@ikbenvem.nl voor meer info)

Wist je dat?

… Tech&Innovatie en medezeggenschap op verschillende manieren raakvakken hebben? Meer hierover weten: kijk/luister dan de aflevering van Easy FM terug waar ik geïnterviewd werd.