Nieuwsbrief maart 2023

Nieuwsbrief maart 2023

Effectief    |    Evenwichtig    |    Eigentijds

Voor Directie en HR

Beste ,

“Hoe zorgen we ervoor dat de OR weer een aantrekkelijker imago krijgt in onze organisatie?”

Die vraag wordt mij steeds vaker gesteld. Met daaropvolgend de vraag of ik niet anders iets wil komen vertellen over de OR richting de collega’s. Maar kun je inspirerend zijn over de OR? Ik nam de proef op de som. Eind januari sprak ik in het theater te Rosmalen voor een divers publiek (180 man), vooral werknemers, in meer of mindere mate bekend met de werking van een OR. Ik koos voor de insteek van het mysterie rondom het ‘onzichtbare team’ en dat bleek een schot in de roos

Ontzettend trots ben ik op de feedback (zie de foto’s) die ik na afloop mocht ontvangen.

En dat smaakt naar meer! Inmiddels mag ik bij meerdere klanten al intern komen spreken: van een organisatiebrede inspiratielunch tot een inspirerende talks tijdens verschillende afdelingsbijeenkomsten. Een mooi middel dat je als directie/HR businesspartner vanuit nieuw leiderschap kunt inzetten om de transformatie naar een effectieve, evenwichtige en eigentijdse medezeggenschap vorm te geven!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem gerust contact met mij op.

Sonja Kroeke

NB. Nieuwsgierig naar hoe ik het deed? Je kunt de talk terugzien onderaan deze nieuwsbrief.

Life begins at the end of your comfort zone — Neal Donald Walsch

Waarom de OR vaak niet leeft in de organisatie

Het klinkt als een gek verhaal: een team, dat niet echt zichtbaar is en waarvan de collega’s vaak niet weten wie er precies in zit of wat ze doen, maar dat wel wordt geacht diezelfde collega’s te vertegenwoordigen. En toch gebeurt het regelmatig! Dat team heet namelijk: de OR.

Hoe komt het dat de OR vaak niet leeft in organisaties?

Om dat te kunnen begrijpen is het nodig om kort terug in de tijd te gaan. Naar 1950. Stel je je die tijd eens voor. Een tijd waar de arbeidsverhouding nog veel hiërarchischer en schever georganiseerd waren. Een tijd waar het nodig was om vanuit werknemers een tegenmacht te organiseren via de eerste Wet op de Ondernemingsraden.

Als we kijken naar de wereld waarin we nu leven, dan verschilt die als dag en nacht van die van 1950. Organisatiestructuren zijn platter. Teams werken zelf organiserend. Projectmatig. Internationaal. Medewerkers zijn mondiger, lijnen korter.

Een andere wereld, andere arbeidsverhoudingen, maar geen andere wet. En precies dáár wringt het en schuurt het. Want hierdoor zijn Ondernemingsraden en Directieleden gewend geraakt aan die traditionele pijlers en werken zij met elkaar samen alsof het nog steeds 1950 is. Vanuit de traditionele uitgangspunten als macht-tegenmacht. Terwijl de rest van de organisatie al lang doorontwikkeld is. Collega’s herkennen zich dus ook vaak niet in de werkwijze of standpunten van de OR.

En daar kun je als organisatie weer last van hebben als je belangrijke besluiten moet nemen om de organisatie wendbaar en toekomstbestendig te houden. Relevant dus om hiermee aan de slag te gaan.

Wil je inspiratie over hoe je dat doet? Er zijn nog plekken voor de bijeenkomst ‘Leiderschap en strategische medezeggenschap’ op 30 maart bij de SER.

Het ‘onzichtbare team’

Mijn eerste talk op het podium. Kon het beter? Zeker!

Maar alles begint bij het begin. Klik op de link om de ’talk’te zien: `

AGENDA

09-03-2023: Radio interview bij Easy FM
30-03-2023: Bijeenkomst “Leiderschap en strategische medezeggenschap” (inschrijven)
11-05-2023: Webinar ‘Hoe je vanuit Directie/HR de medezeggenschap transformeert in 3 stappen’
Najaar: Executive Masterclass (sonja@ikbenvem.nl voor meer info)

Wist je dat?

… zo een 16000 organisaties in Nederland een OR zouden moeten hebben?