Nieuwsbrief oktober 2023

Nieuwsbrief oktober 2023

Effectief    |    Evenwichtig    |    Eigentijds

Voor Directie en HR

Beste,

Een jas die nét even te klein of te groot is…dat zit gewoon niet lekker.

Misschien probeer je het keer op keer toch, want ja, die jas hangt er nu eenmaal en het is ook zo zonde om het niet meer aan te trekken. Maar steeds meer ga je eraan irriteren en uiteindelijk verdwijnt de jas in de kast om er vervolgens niet meer uit te komen. De toegevoegde waarde van de jas is nihil geworden.

Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt als de inrichting van de OR structuur niet goed aansluit op de organisatiestructuur. Directeuren vinden bijvoorbeeld de OR dan vaak formeel of traag werken: niet zo goed passend bij hoe de rest van de organisatie werkt. En dat geldt voor de collega’s net zo. Die voelen zich helemaal niet aangetrokken tot het OR werk, want “te ver van mijn bed” of “ik herken me niet in hun werkwijze”. Op alle vlakken wringt het en ook voor de OR leden zelf wordt het niet prettig, want zij voelen zich niet gedragen en niet serieus genomen voor het werk dat ze verzetten. Met als gevolg dat de ‘jas’ zijn toegevoegde waarde verliest.

Zonde en ook niet nodig! Want er zijn zoveel mogelijkheden om de structuur weer aan te sluiten op die van de organisatie. Een belangrijke basis daarvoor wordt gelegd in het ORreglement.

Ook voor directeuren is het van belang hier pro-actief mee bezig te zijn. Niemand wil uiteindelijk die te grote of te kleine jas, toch?

Wil jij meer inzicht in de keuzemogelijkheden en praktische handvaten om de jas weer passend te maken? Schrijf je dan in voor de online masterclass Moderne medezeggenschap en het OR reglement op 30-11, speciaal voor directie, hr en bestuurssecretarissen. Inschrijflink vind je hieronder!

Sonja Kroeke

Gemist?

De nieuwsbrief van september? Dat kan kloppen, want die heb ik overgeslagen.

September stond voor mij namelijk vooral in het teken van de activiteiten die ik als bestuurder van het Medezeggenschapsplatform voor Directie en HR verrichtte;

– een informele reflectie op de Arbovisie 2040 bij de werkgroep van de SER
– een bijeenkomst bijwonen van de werkgroep strategische medezeggenschap van de SER
– en natuurlijk als kers op de taart het geven van een inspiratietalk aan de Commissie Bevordering Medezeggenschap.

Naast de prachtige trajecten voor de VEM klanten besloot ik de nieuwsbrief van september over te slaan. En gelet op de toekomstige trajecten denk ik er over om de frequentie aan te passen naar 1 keer per kwartaal. Hoe zou jij dat vinden? Laat je het mij weten?

En vind je het interessant om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden van het platform en wil jij ook input geven vanuit het bestuurdersperspectief op landelijk niveau? Sluit je vooral aan bij de
LI groep.